Het klinkt misschien wel raar, maar bij het zien van de Sint Martinus in Venlo staan velen er niet echt bij stil wat voor een boeiende geschiedenis er achter dit prachtig bouwwerk schuilt. De centrale plek die het inneemt is door de eeuwen heen meerdere malen in gevaar gebracht en is het doorzettingsvermogen van de bewoners van de stad doorslaggevend geweest bij het voortbestaan van de kerk. Het gezicht van de kerk heeft ook steeds de nodige veranderingen ondergaan en is het altijd goed om te weten wat er zich allemaal in het verleden heeft afgespeeld rond deze bijzondere kerk.
De kerk staat er wel heel lang!
De huidige vorm van de kerk werd grotendeels in de vijftiende eeuw bepaald en behoort doopkapel die nog wordt gebruikt daar ook bij. Voorafgaand aan deze (ver)bouwwerkzaamheden zag de kerk er natuurlijk heel anders uit en was er bijvoorbeeld nog geen echte kerktoren aanwezig. Uit onderzoekingen is gebleken dat er al in de achtste eeuw naar waarschijnlijk een klein houten kerkgebouw aanwezig was en behoort de Sint Martinus al gelijk tot één van de oudste kerken in ons land. De originele kerk was uit hout opgetrokken en werd die geleidelijk aan vervangen door stenen bouwwerken.
Helaas bleef de kerk ook niet bespaart van schade en was het meest opmerkelijke die welke door een aardbeving in 1532 werd veroorzaakt. De toren werd hierbij zwaar beschadigd en werd die vervolgens in de 18de eeuw gesloopt. Ook de diverse oorlogen hebben hun tol geëist van de kerk en werd tijdens de Tweede wereld oorlog de toren wederom beschadigd. De restauratie liet gelukkig niet te lang op zich wachten en kon de volledige restauratie al in 1953 worden voltooid. De kerk staat daarom ook als symbool voor het doorzettingsvermogen van de bevolking van Venlo.
Gelukkig werden de vele kunstschatten niet beschadigd
De Sint Martinus biedt onderdak aan een aantal unieke kunstvoorwerpen en vormen die ook de grootste attractie voor de vele toeristen die de kerk aan bezoekje brengen. Zo zijn er de prachtige wijwaterbakken uit de 17de eeuw en de barokke preekstoel. Heel apart zijn ook de grote glasramen waarop diverse afbeeldingen van de Bijbel te bewonderen zijn. Ook het prachtige orgel mag niet worden overgeslagen en wordt deze nog regelmatig bespeeld. Velen kunnen hun ogen ook niet afhouden van de prachtige koperen doopvont met een fraai deksel.
In de toren bevindt zich een carillon van maar liefst 55 klokken en wordt deze tot één van de grootste van Europa gerekend. De laatste 5 klokken werden in 1999 erbij geplaatst. Regelmatig wordt het centrum van Venlo opgevrolijkt met de prachtige muziek die door dit carillon wordt voortgebracht.
De geschiedenis van de Sint Martinus Venlo gaat dus ver terug in de tijd en is het gebouw door de jaren heen natuurlijk flink aangepast. Ondanks de vele beschadigingen waar het aan onderhevig was, heeft de lokale bevolking altijd met man en macht eraan gewerkt om het gebouw altijd weer te herstellen in al haar glorie. Het behoeft daarom geen twijfel dat de kerk er nog lang zal staan en een prominente rol gaat blijven spelen binnen de boeiende geschiedenis van Venlo.